MISEREND

Szentmise hétköznapokon:
kedd, csütörtök, péntek - 7:00
szombat - 18:00
vasárnap - 9:30

Rózsafüzér: szombat - 7:00

Elérhetőségek:
telefon: +36 29 340 513
mobil: +36 30 325 7173
e-mail:
Káposztássy Béla plébániai kormányzó: kaposztassy.bela@vaciegyhazmegye.hu
plébánia: gyalrkp@gmail.com
Bankszámla szám: 64400044-30065885-51100002

A Pilinszky szavalókör története

Body: 

1975-től szolgált Gyálon dr. Nagy Árpád igen jó képzettségű, jobb sorsra érdemes plébános.
Volt neki 1956-os múltja, ezért csak olyasmiket csinálhatott, amit az okkori államrendszer megtűrt. Ezek közé tartozott pl. az énekkar, vagy valamilyen kulturális tevékenység. Nos ő mindkettő tekintetében kihasználta a lehetőséget. Pilinszky egy nemzetközi szempontból is elismert személy volt, különösen a francia nyelvterületen. Az ő gondolatai olyan mélyen szántóak voltak, hogy nem érintették a napi politikát. Így működhetett egy Pilinszky verseket betanuló szavalókör. Egy alkalommal én is vendégül láthattam őket, mint Kispest Wekerlei káplán. Az volt a módszerük többek közt, hogy egy egy verset különböző életkorú és státusban levő személy is elmondott egy alkalommal. Így pár szó is elég volt a versek kommentálásra, hogy maradandó élményt és emléket hagyjanak.
A szavalókör tagjai: Ignácz Oszkár, Ignácz Árpád, Galgand Péter, Mák Erzsébet, Ledniczki Terézia, Zabán Katalin, Mózes Márta, Hornacsek Terézia, Balázs Mária, Kiss Zsuzsanna, Lafkó Mária.
Dr. Nagy Árpád halála után ez a kör más csak alkalomszerűen működött még néhányszor. Egy jeles, szép misztérium játékot rendeztek Szent Istvánról, amelyben megszólaltatták magnó felvételekről a szép emlékű plébánost is.
A szavalókört az ifjúsági hittanos munka előzményének lehet tekinteni.